Vezi topul asiguratorilor RCA din 2022 in functie de cota de piata

Anul 2022 a fost unul foarte involburat pe piata asigurarilor RCA pentru ca piata a suferit mari transformari ca urmare a falimentului City Insurance si a cresterii spectaculoase a preturilor pentru majoritatea clientilor.

Cresterea preturilor RCA de dupa falimentul City Insurance a fost socanta pentru majoritatea clientilor care au cautat imediat o alternativa pentru a continua sa incheie asigurari RCA ieftine.

Toti acesti clienti au incercat sa gaseasca o alternativa la una din celelalte societati care activau pe piata si multi dintre ei au ales sa incheie RCA in rate avand in vedere ca preturile erau destul de mari.

Si cresterea substantiala a primelor brute subscrise in 2022 fata de 2021 cu peste 2 miliarde RON este tot o consecinta a cresterii preturilor RCA de la finalul anului 2021 si pe parcursul anului 2022.

Astfel, conform datelor preliminare, topul asiguratorilor RCA, in functie de cota de piata arata in felul urmator:

1. Euroins – 32.7%
2. Groupama – 20.4%
3. Allianz Tiriac – 18.7%
4. Omniasig – 7%
5. Asirom – 6.6%
6. Grawe – 5.8%
7. Axeria Iard – 5.6%
8. Generali – 2.7%
9. Hellas Direct – 0.3%.

Fara indoiala sunt cateva miscari spectaculoase, surprinde cresterea Allianz Tiriac care a reusit sa ajunga al treilea asigurator pe segmentul RCA, cresterea Groupama dar si Axeria Iard care a intrat pe piata abia la finalul anului 2021.

De mentionat este ca Hellas Direct a intrat pe piata RCA din Romania abia la sfarsitul anului 2022 si de aceea cota de piata pe anul 2022 este sub 0.5%.
Euroins ramane liderul de necontestat al pietei, compania din Bulgaria reusind sa profite cel mai mult de falimentul City Insurance, reusind sa atraga o mare parte din clientii acesteia.

Mai mult decat atat, prin preturile oferite, Euroins a oferit clientilor cel mai ieftin RCA de pe piata, este adevarat la mare concurenta cu Groupama si pe unele segmente cu Allianz Tiriac si Axeria Iard.

Ramane de vazut care va fi evolutia pietei RCA in 2023, clasament care probabil va fi influentat si de dezvoltarea sistemelor de emitere online ale asiguratorilor.