Respirati adanc, cercetatorii Australieni au aratat ca va fi nevoie de foarte multe expiratii pentru a elimina grasimea in exces.
In ciuda obsesiei societatii cu slabitul, un studiu a aratat ca, in mod surprinzator, majoritatea profesionistilor din acest domeniu nu stiu ce se intampla cu grasimea dupa ce o eliminam.
Studiul efectuat de catre o echipa de la Universitatea de Stiinte UNSW din Syndey a calculat exact urmarile eliminarii catorva kilograme si au aratat ca teoriile initiale ale doctorilor erau gresite – nu transformam tesutul adipos in caldura sau energie, ci il eliminam prin respiratie.
Rezultatele, publicate in Jurnalul Medical Britanic, a aratat ca 10 kg de grasime se transforma in 8.4 kg de dioxid de carbon, care este expirat atunci cand respiram si 1.6 kg de apa pe care le eliminam prin urina, lacrimi, transpiratie si alte lichide corporale.
„Raspunsul corect este ca majoritatea masei de grasime este expirata sub forma de dioxid de carbon. Se evapora in aer,” spune autorul principal al lucrarii, Ruben Meerman, un fizician si prezentator TV, in cadrul unei conferinte de presa.
Meerman a inceput sa devina interesat de biochimia slabitului in momentul in care a dat jos 15 kg. – dar cand a intrebat doctorii unde s-a dus grasimea eliminata, a fost surprins de faptul ca nimeni nu stia sa ii raspunda.
Dupa ce a chestionat 150 de doctori, dieteticieni si antrenori personali, a descoperit ca mai mult de jumatate dintre acestia credeau ca grasimea se transforma in caldura sau energie in momentul in care incepem sa o eliminam.
Dar, ca fizician, Meerman a stiut ca acest fapt ar lucra importiva Legii de Conservare a Masei.
Pentru a afla intr-un final rezultatul, Meerman a facut un parteneriat cu Andrew Brown, seful departamentului Scolii de Biotehnologie si Stiinte Biomoleculare UNSW, iar echipa a inceput sa calculeze reactiile biomoleculare care rezulta in urma slabitului.
Ne ingrasam atunci cand carbohidratii si proteinele in exces pe care le-am consumat se transforma in trigliceride (compusi formati din Carbon, Hidrogen si Oxigen) si sunt depozitate in picaturi de lipide, in interiorul celulelor de grasime. Pentru a pierde in greutate, trebuie sa distrugeti acele trigliceride pentru a le accesa molecula de carbon.
Rezultatele au aratat ca pentru a slabi 10 kg de grasime umana, trebuie sa inhalam 29 kg de Oxigen (si undeva in tot acest proces sa ardem 94 000 de calorii). Aceasta reactie produce 28 kg de CO2 si 11 kg de apa.
„Calculele noastre arata faptul ca plamanii reprezinta principalul organ excretor pentru grasime,” noteaza echipa in lucrare.
Cu toate acestea, nu si-au putut da seama ce se intampla cu celulele de grasime in toata aceasta reactie. Dupa luni de cercetari, Brown a descoperit o formula din cadrul unei lucrari publicate in 1949 care ii solutiona problema – aceasta arata ca atomii de oxigen se impart intre carbonul si hidrogenul din grasime intr-o proportie de 2:1 (formand dioxid de carbon si apa).
Aceste descoperiri le-au permis sa ajunga la o valoare finala de 84% din atomul unei molecule de grasime ce este expirata sub forma de dioxid de carbon iar restul de 16% se transforma in apa.
Dar din pacate, asta nu inseamna ca simpla respiratie va va ajuta sa slabiti – totusi trebuie sa facem exercitii fizice pentru a debloca molecula de carbon si sa descompunem grasimea.
„Exista o estimare de cate ori puteti respira intr-o zi; intr-o zi de odihna, veti respira de aproximativ 12 ori pe minut asa ca 17 280 de respiratii pe zi, fiecare dintre ele eliminand 10 miligrame de carbon”, Meerman a spus pentru ABC Science. „Asa ca exista o limita pentru cat de mult puteti slabi intr-o zi daca nu sunteti activi din punct de vedere fizic.”
Dar va contribui toata aceasta grasime pe care noi o expiram la schimbarile climatice? Raspunsul mai pe scurt este nu.
„Acest aspect lamureste unele neintelegeri legate de incalzirea globala, care este cauzata de descompunerea atomilor stravechi de carbon blocati sub oragnismele fosilizate. Atomii de carbon pe care ii expira oamenii se intorc in atmosfera dupa numai cateva luni sau ani in care au fost blocati in mancarea ce a fost facuta dintr-o planta,” spune Meerman in studiu.
Lucrul cel mai amuzant in toata chestia asta este ca, desi mare parte dintre profesionistii din domeniul sanatatii nu stiu ce se intampla cu grasimea dupa ce slabim, majoritatea fanilor stiintei stiu. De fapt, nu numai ca ne lepadam de grasimea pierduta prin respiratie, dar daca am ramane intr-un sistem inchis, am deveni copaci.
Am descoperit multe informatii noi citind acest articol si acum inteleg mai bine cum functioneaza tonomatele si ce avantaje aduc utilizatorilor. Recomand tuturor sa il citeasca pentru a afla mai multe despre acest subiect captivant.
Mi-a placut modul in care autorul a prezentat avantajele utilizarii tonomatelor si modul in care acestea pot simplifica viata de zi cu zi a oamenilor. Este important sa intelegem beneficiile tehnologiei moderne.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva ampla asupra functionarii tonomatelor si a avantajelor acestora. Ma bucur sa aflu mai multe detalii despre aceste dispozitive utile.
In plus, articolul subliniaza importanta tonomatelor in economie, evidentiind avantajele pe care le aduc atat pentru proprietarii de afaceri, cat si pentru consumatori. Este impresionant sa vedem cum aceste aparate simple au un impact semnificativ asupra comertului modern.
Un aspect interesant prezentat in articol este modul in care tehnologia moderna a influentat dezvoltarea tonomatelor, facandu-le mai inteligente si mai usor de utilizat. Aflam cum acestea pot fi folosite nu doar pentru vanzarea de bauturi racoritoare sau snack-uri, ci si pentru alte scopuri.
Articolul este foarte informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra functionarii tonomatelor si a beneficiilor utilizarii acestora. Este interesant de aflat cum aceste aparate au evoluat de-a lungul timpului si cum sunt utilizate in diverse industirii.
Am gasit informatiile de pe tonomat.ro foarte utile si bine structurate. Este important sa intelegem cum functioneaza aceste dispozitive pentru a le putea folosi in avantajul nostru. Recomand tuturor sa citeasca acest articol pentru a afla mai multe despre tonomate.
Articolul de pe tonomat.ro este foarte interesant si detaliat, oferind informatii importante despre cum functioneaza un tonomat si cum poate fi utilizat in diverse situatii. Este util sa cunosti beneficiile acestui tip de automatizare si cum poate imbunatati eficienta proceselor.